Επέκταση της μάχιμης πενταετίας στα 7 έτη ; - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

9.4.23

Επέκταση της μάχιμης πενταετίας στα 7 έτη ;



Παραθέτουμε ανακοίνωση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ) 

Ο ασφαλιστικός Νόμος 3863/2010 άλλαξε σε μεγάλο ποσοστό το ασφαλιστικό σύστημα των δημοσίων υπαλλήλων και όπως ήταν αναμενόμενο και αυτό των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας και Στρατό.

 

Βασικότερη αλλαγή ήταν αυτή του χρόνου εργασίας για την κατοχύρωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 24,5 έτη στα 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών ή μέχρι το 60ο έτος ηλικίας.

 

Προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφορές ανάμεσα στου νέους και παλαιούς ασφαλισμένους παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών (σπουδών και στρατού) αλλά και 5 μάχιμων ετών (συν 3 έτη για τους καταταγέντες 90-95)

 

Με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου Ν. 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου)  από την 12/05/16 διαμορφώθηκε νέο καθεστώς αναφορικά με την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων ως συντάξιμα για τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

 

Δυστυχώς όμως η μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας και του κόστους αναγνώρισης των πλασματικών ετών (στρατός, σπουδές) δημιούργησαν τεράστιες αδικίες για αυτούς που δεν μπόρεσαν να ενταχτούν στο προηγούμενο ασφαλιστικό καθεστώς (μέχρι 31-12-14) αλλά και θέτουν σοβαρά ζητήματα κατά πόσο τα στελέχη μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες  υποχρεώσεις τους εργαζόμενοι μέχρι τα 60 ,διατηρώντας το αξιόμαχο των Σ.Α και Ε.Δ .

 

Για τον λόγο αυτό ζητούμε την επέκταση  της μάχιμης πενταετίας στα 7 έτη ,αφού πλέον μπορεί να αναγνωριστεί από όλα τα στελέχη όπου και αν αυτά υπηρετούν, ισορροπώντας έστω και στο ελάχιστο τις αδικίες που έχουν συντελεστεί εις βάρος των υπηρετούντων από το 2010 και μετά .    

 

Το αίτημά μας κοινοποιείται σε όλα τα κόμματα το κοινοβουλίου , πιστεύοντας πως θα ενταχθεί στο πλαίσιο των πολιτικών τους παρεμβάσεων στις επικείμενες εθνικές εκλογές της 21ης  Μαΐου.