Γκάλοπ των γκάλοπ : Η εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου για τα κόμματα και την «γκρίζα ζώνη» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

19.4.23

Γκάλοπ των γκάλοπ : Η εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου για τα κόμματα και την «γκρίζα ζώνη»



Η εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου από τον Ιανουάριο του 2022 έως και σήμερα παρουσιάστηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά. Σημειώνεται ότι πρόκειται για δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από οκτώ εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Οι ειδικοί στην εκπομπή έκαναν λόγο για μια «σχετικά σταθερή πορεία».

Το δεύτερο «γκάλοπ των γκάλοπ» της ΕΡΤ: Η εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου για τα κόμματα και την «γκρίζα ζώνη»

Ως προς το αν είναι πολιτικά εφικτή η αλλαγή της σειράς των κομμάτων μέχρι τις εκλογές, συγκριτικά με αυτήν που εμφανίζεται στη δημοσκόπηση, o σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας Ευτύχης Βαρδουλάκης υπογράμμισε:

«Γεγονότα πάντα υπάρχουν, όμως στο τέλος της ημέρας ο κόσμος δεν κρίνει με βάση μόνο ένα γεγονός, αλλά κρίνει με βάση κάποιες παγιωμένες αντιλήψεις. Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας που είδαμε τον τελευταίο χρόνο, διατηρείται σχεδόν επτά χρόνια. Από την άνοιξη του 2016 πέρασε μπροστά η ΝΔ και συμπληρώνονται επτά χρόνια που έχει σταθερό προβάδισμα χωρίς ποτέ να έχει αμφισβητηθεί ή έστω και να πέσει κάτω από τις τρεις μονάδες.

Άρα αυτό δείχνει ότι υπάρχουν κάποιες παγιωμένες αντιλήψεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τις δημοτικές, με την κυβερνησιμότητα, με τα θετικά ή αρνητικά αντανακλαστικά που προκαλεί καθένας από τους πρωταγωνιστές».

«Τα τρία κόμματα της ευρείας κεντροαριστεράς – Αριστεράς, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ΠΑΣΟΚ μόνο σε συνθήκες πολύ ευνοϊκού αποτελέσματος και για τα τρία ή για δύο από αυτά θα μπορούσαν να κάνουν μια κυβέρνηση, η οποία όμως είναι πολύ δύσκολο να γίνει.

Επιπλέον, οι “παίχτες” δηλαδή το ΜέΡΑ25 έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Δεν έχει γίνει πολύ γνωστό στη δημοσιότητα αυτό, άλλωστε είναι ισχυρή θέση της οργάνωσής του. Δεν ξέρω τι θα γίνει σε μια φάση όπου ένας τέτοιος συνασπισμός είναι δυνατός, αλλά εκεί θα υπάρχει μια άλλου τύπου πίεση.

Δεν πρέπει να αναφέρω επίσης την κυβέρνηση των ηττημένων, δηλαδή τη θέση του Αλέξη Τσίπρα. Όλα αυτά καθιστούν το σχηματισμό κυβέρνησης δύσκολο, αλλά κάτω από συγκεκριμένες εκλογικές συνθήκες, όχι αδύνατον. Μην το θεωρούμε αδύνατον αυτή τη στιγμή με τους συσχετισμούς που καταγράφονται εδώ και τώρα», τόνισε ο Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής του ΠαντείουΓεράσιμος Μοσχονάς.

«Αυτό το οποίο σχολιάσαμε είναι αυτό το οποίο καταγράψαμε στο πρώτο κύμα: Η σχεδόν εκρηκτική άνοδος της γκρίζας ζώνης ήδη φάνηκε να “μαζεύεται”. Ωστόσο, αυτή η επιστροφή δεν επέστρεψε ολόκληρη στη Νέα Δημοκρατία. Εξακολουθεί να μετακινείται προς τα μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Στις δημοσκοπήσεις που βλέπαμε μέχρι και τον Φλεβάρη ήταν ασυνήθιστα υψηλές οι καταγραφές των δύο βασικών κομμάτων, για εκλογές που πρόκειται να γίνουν με την απλή αναλογική, ενδεχομένως γιατί ο κόσμος δεν το είχε λάβει υπόψη του στις απαντήσεις.

Πάντως με τον έναν τον άλλον τρόπο δεν φαίνεται να είχε εντυπωθεί στις δημοσκοπήσεις. Φαίνεται εν τέλει ότι αυτή η διασπορά που έχει αρχίσει τώρα να καταγράφεται, θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ένα συμπέρασμα ότι αυτό το οποίο δεν μπορούσε να κάνει η απλή αναλογική το έκαναν τα Τέμπη», ανέφερε ο εκλογολόγος Παναγιώτης Κουστένης.

Το δεύτερο «γκάλοπ των γκάλοπ» της ΕΡΤ: Η εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου για τα κόμματα και την «γκρίζα ζώνη»

Στα γραφήματα παρακάτω αποτυπώνεται η εξέλιξη, για την ίδια περίοδο, της πρόθεσης ψήφους σε ό,τι αφορά την λεγόμενη «Γκρίζα Ζώνη» (*περιλαμβάνει: άκυρο – λευκό, αποχή, αναποφάσιστους, «Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ»).

Το δεύτερο «γκάλοπ των γκάλοπ» της ΕΡΤ: Η εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου για τα κόμματα και την «γκρίζα ζώνη»
Το δεύτερο «γκάλοπ των γκάλοπ» της ΕΡΤ: Η εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου για τα κόμματα και την «γκρίζα ζώνη»

Πηγή