Προσδοκίες και επιφυλακτικότητα στα ελληνοτουρκικά - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.4.23

Προσδοκίες και επιφυλακτικότητα στα ελληνοτουρκικά


 Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το κλίμα αισιοδοξίας των τελευταίων ημερών, αρχίζει να αλλάζει. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει στην επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας και τις αναθεωρητικές απόψεις. Παράλληλα βάζει ξανά στο στόχαστρο τη Δύση. Ο Νίκος Δένδιας, στην ΕΡΤ, επεσήμανε πως Αθήνα και Άγκυρα μπορούν να συζητήσουν σοβαρά μετά τις εκλογές, αλλά πάντα εντός συγκεκριμένου πλαισίου.


Η Αθήνα θέλει να διατηρηθεί το θετικό κλίμα αλλά η Άγκυρα επιστρέφει στις προκλήσεις

Μπορεί η Αθήνα να γνωρίζει ότι οι πιθανότητες σύγκλισης με την Άγκυρα δεν είναι πολλές, η διάθεση όμως που υπάρχει είναι να διατηρηθεί η ήπια ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Δένδιας παραπέμπει τις όποιες εξελίξεις περί διαλόγου μετά τις εκλογές, αποδίδοντας στις προεκλογικές ανάγκες την επαναφορά της τουρκικής αναθεωρητικής ατζέντας στο δημόσιο λόγο.


«Δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα αλλάξει άποψη. Μόλις οι δύο νέες κυβερνήσεις σταθούν στα πόδια τους νομίζω είναι καλό να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ, διότι ξέρετε και αυτές οι περίοδοι, εάν δεν τις εκμεταλλευτείς, δεν κρατούν για πάντα. Συνήθως οι προεκλογικές τοποθετήσεις ακόμα και για θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι φυσιολογικό, έχουν να κάνουν και απευθύνονται σε ένα εσωτερικό ακροατήριο» επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών.


Για την Ελλάδα, η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με τον υπουργό Εξωτερικών να αναφέρεται σε μια πιθανή αλλαγή των διαδικασιών του διαλόγου, πάντα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας


«Η Τουρκία θα δει ότι αυτό που θεωρεί απειλή στην πραγματικότητα είναι ευλογία. Είναι κανόνες πάνω στους οποίους και η Τουρκία θα μπορούσε να διασφαλίσει την επικοινωνία της με τη θάλασσα» υπογραμμίζει ο Νίκος Δένδιας.


Επιστροφή Ερντογάν στην εμπρηστική ρητορική στο δρόμο προς τις κάλπες

Ένα μήνα πριν απ’ τις τουρκικές εκλογές, και καθώς επιδίδεται σε αγώνα επιβίωσης, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται με το επεκτατικό αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας.


«Τώρα με το «Αναντολού» θα κάνουμε στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Τι μπορεί να είναι πιο σημαντικό από αυτό για την κυριαρχία μας; Δηλαδή, με αυτό θα ανοιγόμαστε πολύ πιο άνετα στη Μεσόγειο, σε εκείνες τις γαλάζιες θάλασσες» ανέφερε


Στο στόχαστρο του Ερντογάν ξανά και η Δύση, σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης των εθνικιστικών αντανακλαστικών των ψηφοφόρων.


« Η Δύση λέει και κάτι άλλο. Λέει ότι είναι κατά του Ερντογάν. Δεν θα κατονομάσω τα περιοδικά. Τα ξέρετε. Αυτό το μέτωπο κατά του Ερντογάν στρέφεται κατά του έθνους. Εμένα το έθνος μου θα τους χαλάσει αυτό το παιχνίδι. Στις 14 Μαΐου» τόνισε.


Μετά τα φυλάκια του Έβρου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε στρατιωτικές μονάδες σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Δράμα.

Πηγή