Δηλώσεις: Οι επιστροφές φόρου θα συμψηφίζονται με βεβαιωμένες οφειλές - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.4.23

Δηλώσεις: Οι επιστροφές φόρου θα συμψηφίζονται με βεβαιωμένες οφειλές



Σε συμψηφισμό με τυχόν βεβαιωμένες οφειλές προχωρά η εφορία για τους φορολογούμενους που έχουν επιστροφή φόρου. Όσοι δεν έχουν οφειλές αναμένεται να λάβουν την επιστροφή μέσα σε μία εβδομάδα από την έκδοση του πιστωτικού εκκαθαριστικού.

Πάνω από 9.000 φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται καθημερινά στο TAXIS, με το ρυθμό μάλιστα ν’ αυξάνεται το τελευταίο διάστημα. Η πλατφόρμα άνοιξε πριν από περίπου δύο εβδομάδες και σχεδόν 140.000 φορολογούμενοι έχουν ήδη σπεύσει να δηλώσουν τα περσινά τους εισοδήματα. Περίπου 27.000 από αυτούς έλαβαν πιστωτικό εκκαθαριστικό και περιμένουν άμεσα την επιστροφή φόρου καθώς η ΑΑΔΕ επισπεύδει τις διαδικασίες.

Ωστόσο, μόνο αυτοί που δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο θα λάβουν ακέραιο το ποσό στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Για τους υπόλοιπους θα προηγηθεί συμψηφισμός, είτε με παλαιότερα χρέη, είτε με καινούργιες οφειλές αν για παράδειγμα η φορολογική δήλωση υποβληθεί μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα, εάν υπάρχει βεβαιωμένη οφειλή 300 ευρώ και η επιστροφή φόρου είναι 400 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα δει στο λογαριασμό του τα 100 ευρώ. Σε περίπτωση που υπάρχει οφειλή 500 ευρώ και επιστροφή φόρου 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος δεν θα λάβει κανένα ποσό και απλώς η οφειλή θα μειωθεί στα 200 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που μέσω συμψηφισμού πληρωθεί εφάπαξ μία οφειλή, τότε ισχύει κανονικά η έκπτωση 3% επί του οφειλόμενου ποσού.