Εκ νέου τροποποίηση του ΠΔ μεταθέσεων χωρίς καμία συζήτηση και διαβούλευση και στο βάθος το ΣτΕ ; - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.4.23

Εκ νέου τροποποίηση του ΠΔ μεταθέσεων χωρίς καμία συζήτηση και διαβούλευση και στο βάθος το ΣτΕ ;





Για όσους  αναρωτιούνται τι έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες και κάποιοι πανηγυρίζουν πάλι, τους ενημερώσουμε πως ,ναι και αυτήν την βδομάδα έχουμε αλλαγή στο καθεστώς των μεταθέσεων.

 

Τροποποιείται το ΠΔ μεταθέσεων 11/21 με μία σειρά από διατάξεις που στο μόνο που θα προσφέρουν είναι στο να περιπλέξουν τα πράγματα ακόμη περισσότερο. Πληροφορούμε τους συναδέλφους πως οι διατάξεις που τροποποιούνται έχουν σταλεί από το ΥΝΑΝΠ στο Υπουργείο Οικονομικών για σχετική έγκριση χωρίς καμία συζήτηση και διαβούλευση.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αλλαγή του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στον νόμο 5039/2023 (A’ 83/3-4-2023) στον οποίο περιλαμβάνεται η τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017 (Α’ 184).

 

Για την επόμενη δεν ξέρουμε αλλά δεν μπορούμε και να εγγυηθούμε ότι δεν θα έχουμε κάποια νέα αλλαγή στο σήριαλ των μεταθέσεων που καταρρίπτει κάθε ρεκόρ τροποποιήσεων αλλαγών και ‘’χειρουργικών επεμβάσεων’’ μπας και ο ασθενής ανανήψει.

 

Από τον Δεκέμβριο του 2022 μέχρι και σήμερα η διαδικασία των μεταθέσεων έχει τροποποιηθεί 6 φορές !!! 

 

Το σκηνικό γνωστό, ο κ.ΥΝΑΝΠ νομοθετεί και οι γνωστοί θαυμαστές του χειροκροτούν αφού για ακόμη μια φορά ο κ.Πλακιωτάκης αποδέχτηκε τις προτάσεις τους τελειοποιώντας το ήδη ‘’τέλειο’’ ΠΔ Μεταθέσεων που εδώ και 3 έτη δεν μπορεί να λειτουργήσει και είναι τόσο τέλειο που οι συνάδελφοι που υπηρετούν στα νησιά σαν ναυαγοί μέχρι και 10 χρόνια ,βρίσκονται «στα κάγκελα» προσδοκώντας μία δίκαιη και λογική λύση στο πρόβλημα του αντιμετωπίζουν .

 

Και όλα αυτά διαδραματίζονται παραμονές εκλογών !!! Τον λόγο μπορεί να το φανταστεί ο καθένας από εμάς .

 

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από τον Υπουργό κ.Πλακιωτάκη ΔΕΝ ήταν προτάσεις της Π.Ο.Λ. ,όπως επίσης ΔΕΝ αποτέλεσαν δικές μας προτάσεις:

·         οι διατάξεις του ν.4676/20

·         η ανισο-κατανομή των 1500 οργανικών θέσεων

·         το τέλειο ΠΔ Μεταθέσεων 11/21

·         το ΠΔ 86/22 που βλάπτει σοβαρά την υγεία των συνάδελφων που αντιμετωπίζουν σοβαρές και δυσίατες ασθένειες  καθώς και μία σειρά από διατάξεις που νομοθετήθηκαν αυτά τα 4 χρόνια και στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν προσέφεραν τίποτα ουσιώδες στο προσωπικό .

 

Είθισται τα προηγούμενα χρόνια όλοι οι Υπουργοί ,προερχόμενοι από κάθε κυβέρνηση και κάθε πολιτική παράταξη να δημοσιεύουν τις διατάξεις και τις αλλαγές που προωθούνται .Μέσω αυτής της διαδικασίας τα στελέχη ,οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις, οι Ομοσπονδίες είχαν την δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις τους συμβάλλοντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα αναφερθεί μάλιστα πως το προηγούμενο Π.Δ. μεταθέσεων 33/09 λειτούργησε και εξέλιξε το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ικανοποιώντας το σύνολο των στελεχών επί 13 συναπτά έτη .

Ο αντικαταστάτης του το ΠΔ 11/21 απέτυχε πριν καν εφαρμοστεί .

Αναλύοντας τις τροποποιήσεις που έγιναν δεκτές από τον ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη διαπιστώνουμε πως για μία φορά ακόμη δεν υπάρχει συνοχή ,πρακτική και νομοθετική αλληλουχία σε όσα προτάθηκαν και από μόνες τους αυτές οι αλλαγές θα βάλουν την οριστική ταφόπλακα στο τέλειο Π.Δ.

 

Για όποιον δε νομίζει ότι η κίνηση αυτή έγινε για να διορθωθούν σφάλματα είναι γελασμένος.

 

Ο κυριότερος λόγος τροποποίησης του Π.Δ. 11/21 ήταν ο «έξυπνος» τρόπος του κ. ΥΝΑΝΠ με τον οποίο θα μπλόκαρε την έκδοση απόφασης κατά την εκδίκαση του Π.Δ από το ΣτΕ η οποία ήταν προγραμματισμένη για αυτόν τον μήνα. Αυτό θα συνέβαινε διότι από την στιγμή που θα υπήρχε, μετά την εκδίκαση, ένα τροποποιημένο Π.Δ. το ΣτΕ δεν θα μπορούσε να εκδώσει απόφαση και η όλη διαδικασία που έχει ξεκινήσει η Ομοσπονδία μας θα έπρεπε να επαναληφθεί εξ αρχής.

 

Τους ενημερώνουμε όμως πως η εκδίκαση θα πραγματοποιηθεί τελικά την 1-6-23 και το αποτέλεσμα αυτής θα διαμορφώσει το μέλλον των μεταθέσεων ,όσο και αν αυτό ενοχλεί κάποιους .  

 

 Παρακάτω τοποθετούμαστε σε μία προς μία των διατάξεων που φαίνεται ότι προωθούνται από τον κ. ΥΝΑΝΠ αφού μάλλον ακόμα και αυτοί που πανηγυρίζουν ότι είναι δικές τους εισηγήσεις ουδέποτε έχουν δει!

 

1. Οι επιλογές των υπό μετάθεση στελεχών από οκτώ (8) να γίνουν τρείς (3).

Παρατήρηση :  Από τη στιγμή που οι επιλογές των στελεχών μειώνονται από 8 σε 3, όπου μία εκ εξ αυτών είναι ο τόπος επιλογής του στελέχους θα απομένουν μόνο 2  με συνέπεια τα  στελέχη αν δεν ‘’πιάσουν’’ κάποια από τις επιλογές τους ,αυτόματα τίθενται στην β΄ φάση όπου με το παρόν Π.Δ. αυτό σημαίνει την άνευ επιλογής τους μετάθεση σε όποια υπηρεσία αποφασίσει το συμβούλιο μεταθέσεων .

Κρίνουμε την διάταξη αυτή ως απαράδεκτη καθώς τόσο με το ΠΔ Μεταθέσεων 33/09 όσο και με το ‘’λειψό’’ ΠΔ 11/21 υπήρχε η δυνατότητα στο στέλεχος ,εφόσον δεν μπορούσε να μετατεθεί στις 2-3 υπηρεσίες που επιθυμούσε είχε τη δυνατότητα να επιλέξει κάποιες άλλες στην ΄Β φάση που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του στελέχους και της οικογένειάς του . 

Πλέον δεν θα υπάρχει καμία επιλογή. 

Σε συνέχεια των ανωτέρω τίθεται εύλογα το ερώτημα ποια είναι η σχετική μέριμνα για τα στελέχη  κατηγορίας ειδικοτήτων ΔΠΓ-ΔΜΓ που μεταξύ άλλων υποχρεούνταν μεταξύ των 8 εναλλακτικών υπηρεσιών σε δήλωση και 2 πλωτών μέσων .

2. Τα στελέχη με θέματα υγείας να μετατίθενται ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης.

Είναι αδιανόητο και συνάμα προκλητικό όταν από την μία ο  Υπουργός να νομοθετεί τον Δεκέμβριο του 2022 ένα τραγικό ΠΔ το 86/22 για τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπου ενώ μέχρι τώρα είχαν με αμετάκλητη απόφαση ΑΝΥΕ προσωποπαγή  θέση να τους τοποθετεί εκ νέου και άνευ κριτηρίων  σε υπηρεσία που θα ανήκει σε όποια ΠΕΔΙΛΣ δηλώσουν χωρίς να δίδετε το δικαίωμα δήλωσης συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μετατεθούν σε διαφορετική υπηρεσία από αυτή  που επιθυμούν.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο κ. Υπουργός προκαλεί τους συναδέλφους αφού εμφανίζεται ως φιλεύσπλαχνος γιατί προωθεί διάταξη με την οποία όποιο στέλεχος θα δηλώνει πρόβλημα υγείας θα μετατίθεται στην υπηρεσία που επιθυμεί ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης.

 Αφού υποχρέωσε  την Π.Ο.Λ. σε προσφυγή στο ΣτΕ, ο κ.ΥΝΑΝΠ  παραμονές των εκλογών προωθεί  αντιφατικές διατάξεις σε διαφορετικό ΠΔ.

Είναι ξεκάθαρο πως οι σοβαρά ασθενείς διώκονται με το ΠΔ 86/22 τη στιγμή που όποιος ¨βαφτιστεί ¨ ασθενής ή πάσχει από ασθένεια μη δυσίατη και πιθανώς αντιμετωπίσιμη  μπορεί να μετατεθεί όπου επιθυμεί !!!   

3. Ρητή εξαίρεση από τις τακτικές μεταθέσεις των στελέχων που έχουν 25ετή υπηρεσία και υπηρετούν στον τόπο προτίμησής τους.

Πόσες φορές πρέπει να θεσμοθετηθεί το αμετάθετο στα 25 έτη τη στιγμή που κάποιοι πανηγύριζαν όταν εμείς στην  Π.Ο.Λ. είχαμε καταγγείλει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει με το ΠΔ 11/21 και κατηγορηθήκαμε ως κινδυνολόγοι και ανακριβείς ;  

Μήπως τελικά οι δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν συναδέλφους που μετατέθηκαν έχοντας υπηρεσία στο σώμα άνω των 25 ετών υποχρέωσαν τον ΥΝΑΝΠ να αποδεχτεί τα όσα από την πρώτη μέρα έκδοσης του ΠΔ 11/21 είχαμε καταγγείλει ;

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο το Λιμενικό Σώμα δεν ακολουθεί την πρακτική των υπολοίπων Σωμάτων Ασφαλείας αλλά μια πρακτική συνεχόμενων μεταθέσεων και ομηρίας των στελεχών , όπου ο οποιοσδήποτε θα «πουλήσει» ψεύτικες ελπίδες και «ευκαιρίες» για «παρακάμψεις» των διαδικασιών.

4. Στις ειδικές υπηρεσίες 10ετούς παραμονής να συμπληρωθεί με το ηλεκτρονικό συνεργείο της Υπηρεσίας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με τους συνοδούς – χειριστές αστυνομικών σκύλων πέραν των ΚΕΑ/ΛΣ

Από τη στιγμή που στις ειδικές υπηρεσίες 10ετούς παραμονής θα συμπεριληφθεί το ηλεκτρονικό συνεργείο της Υπηρεσίας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι συνοδοί – χειριστές αστυνομικών σκύλων πέραν των ΚΕΑ/ΛΣ τίθεται εύλογα το ερώτημα γιατί για ακόμη μία φορά ξεχάστηκαν από αυτήν τη ρύθμιση οι Περιφερειακές Ομάδες Δίωξης Ναρκωτικών - Π.Ο.ΔΙ.Ν ;

Δεν θεωρούνται αυτές οι ομάδες σημαντικές ώστε να θωρακιστεί η λειτουργία τους από εξειδικευμένα στελέχη ή μήπως εθελοτυφλούμε και δεν θέλουμε να αποδεχτούμε τα δεδομένα και το μεγάλο πρόβλημα της εκτεταμένης χρήσης-διακίνησης ναρκωτικών ουσιών;

5. Συνυπηρετήσεις στελεχών

Ουδεμία αναφορά για την παράληψη έκδοσης στο π.δ. μεταθέσεων διατάξεων για την ρύθμιση των θεμάτων συνυπηρέτησης που αφορούν τα στελέχη Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. σύμφωνα με τις  εξουσιοδοτικές διατάξεις του νόμου 4504/17.  

6. Να μην επιτρέπεται η μετάθεση στελέχους, που είναι Πλοίαρχος ή Μηχανικός άνω των σαράντα πέντε (45) ετών σε θέση ευθύνης σε ΠΠΛΣ.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το σκεπτικό μιας διάταξης που θα απαγορεύει  την μετάθεση στελέχους, που είναι Πλοίαρχος ή Μηχανικός άνω των σαράντα πέντε (45) ετών σε θέση ευθύνης σε ΠΠΛΣ ακόμα και αν αυτό  είναι επιθυμία του και από την άλλη να τοποθετούνται σε τέτοιες θέσεις στελέχη προερχόμενα από την σχολή Λιμενοφυλάκων.

7. Να ενισχυθεί η προστασία ευπαθών στελεχών και των οικογενειών τους ακόμα και σε περίπτωση εκτάκτων μεταθέσεων για υποστελεχωμένες υπηρεσίες κατόπιν απόφασης του Σ.Ε.Σ.

Από την μία φέτος παρανόμως  υπό την ανοχή του κ. ΥΝΑΝΠ εντάχθηκαν στους πίνακες προς μετάθεση τα «ευπαθείς» στελέχη και από την άλλη θα νομοθετήσει την προστασία τους!

8. Η δέσμευση για αναζήτηση επίλυσης του θέματος της παραμονής στελεχών σε υπηρεσίες της 1ης, 2ης και 3ης κατηγορίας, που έχει υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο παραμονής, με στόχο τη δικαιότερη αντιμετώπιση των εγκλωβισμένων στελεχών σε δύσκολες υπηρεσίες.

Αναφορικά με τον εγκλωβισμό των συναδέλφων στα νησιά δεν υπάρχει δικαιολογία πως έγινε κατά λάθος ή από άγνοια ή από παράγοντες που δεν μπορεί να αναλύσει ο ανθρώπινος νους. Ξεχνούν τα 4 χρόνια απραγίας τους οι διαφημιστές της αρτιότητας του ΠΔ 11/21. Δεν θα έπρεπε εν έτει 2023 να υπάρχει συνάδελφος αδικημένος στα νησιά. Όμως είναι αρκετά τα στελέχη που άλλα τους λέγανε και άλλα συνέβησαν, με αποτέλεσμα να  παραμένουν εκτός του τόπου συμφέροντος τους  για 8 και 10 έτη.   

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την πλήρη κατάργηση των διατάξεων για τις μεταθέσεις σε όλους τους νόμους και τη θέσπιση ενός νέου Π.Δ που θα προκύψει μέσα από διαβούλευση της Ηγεσίας με τους συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και με τους συναδέλφους γιατί μόνο μέσω αυτής της Δημοκρατικής διαδικασίας θα μπορέσει να δοθεί λύση στον γόρδιο δεσμό των μεταθέσεων .

Εμείς ως Π.Ο.Λ. έχουμε συντάξει πλήρες σχέδιο για το νέο Π.Δ μεταθέσεων και είμαστε στη διάθεση της Ηγεσίας να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε κάθε θετική εξέλιξη .    


Πηγή