Στο 6,3% «εκτινάχθηκε» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

18.3.22

Στο 6,3% «εκτινάχθηκε» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο


 Σε ιστορικά υψηλό 5,9% «σκαρφάλωσε» στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat

Νέο άλμα έκανε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο φθάνοντας το 6,3% από 5,5% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.


Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός «εκτινάχθηκε» επίσης στο 5,9% τον Φεβρουάριο, από 5,1% τον προηγούμενο μήνα. Τον Φεβρουάριο, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από την ενέργεια με 3,12 ποσοστιαίες μονάδες και ακολουθούν οι υπηρεσίες με 1,04 μονάδες, τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός με 0,90 και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 0,81 ποσοστιαίες μονάδες


Εξαιρουμένης της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Φεβρουάριο από 2,5% τον Ιανουάριο και χωρίς τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό ο δείκτης τιμών καθορίστηκε στο 2,7% από 2,3% προηγουμένως


Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα, τη Γαλλία (4,2%), την Πορτογαλία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία (4,4%) και τα υψηλότερα στη Λιθουανία (14,0%), στην Εσθονία (11,6%) και στην Τσεχία (10,0%). Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δύο κράτη μέλη και αυξήθηκε σε είκοσι πέντε.


Στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στο 6,3% έναντι 5,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο εθνικός δείκτης με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανήλθε σερ 7,2% που αποτελεί ρεκόρ 25ετίας.

Πηγή