Αδιέξοδα και προβλήματα από το ΠΔ μεταθέσεων των Λιμενικών - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

5.3.22

Αδιέξοδα και προβλήματα από το ΠΔ μεταθέσεων των Λιμενικών


 Τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που προκαλεί το Προεδρικό Διάταγμα του 2021 στις μεταθέσεις των λιμενικών έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Επισήμανε πως η κυβέρνηση της ΝΔ με βάση το νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο ουδέποτε λειτούργησε, με αποτέλεσμα το 2021 να μη γίνουν μεταθέσεις ενώ για το 2022 να λήξει η προθεσμία για νέες μεταθέσεις στις 28 Φλεβάρη.  

Ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε πως κατά τη διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων προβλέπονται για το 2022 μεταθέσεις για πάνω από 2.000 στελέχη, το 80% εξ αυτών αφορά ανούσιες μεταθέσεις σε υπηρεσίες που δεν έχουν υπηρεσιακές ανάγκες, ενώ θα απογυμνωθούν πολλές από αυτές που λειτουργούν με εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό, όπου και τίθεται το θέμα της ομαλής λειτουργίας τους. 

Σημείωσε πως κυρίως στα νησιά δημιουργήθηκαν δεδομένα έντονης ανισοκατανομής των θέσεων, ενώ θα υπάρξουν και στελέχη που θα μετατεθούν από ένα νησί σε άλλο χωρίς να το επιθυμούν, ενώ μετακινούνται ακόμα και στελέχη του Λιμενικού που σε δύο χρόνια πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν. 

Επιπλέον, δεν υπάρχει δυνατότητα να ικανοποιηθούν αιτήματα στελεχών που υπηρετούν σε νησιά και επιθυμούν μετάθεση στον τόπο συμφερόντων τους καθώς με το νέο οργανόγραμμα οι νησιωτικές υπηρεσίες εμφανίζονται υποστελεχωμένες κατά 50-60%, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν πλέον κενές οργανικές θέσεις σε υπηρεσίες που μέχρι πρότινος υπήρχαν κενά.  

Ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε τις σοβαρές ευθύνες του υπ. Ναυτιλίας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και κάλεσε την κυβέρνηση να μην αγνοεί, αλλά να προχωρήσει σε διάλογο με τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες των Λιμενικών που έχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Επίσης, αναφέρθηκε στη φημολογία που υπάρχει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει κάποιες Ομοσπονδίες, καλώντας την κυβέρνηση ν’ απαντήσει καθαρά τι σκοπεύει να κάνει. 

Να παρουσιάσει μία ιλουστρασιόν εικόνα επιχείρησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπ. Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ισχυριζόμενος ότι οι μεταθέσεις γίνονται με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες χωρίς όμως να αναφερθεί στις προτάσεις των Ενώσεων των Λιμενικών και στις διαφωνίες που έχουν διατυπώσει. Κουβέντα δεν είπε σχετικά με τη φημολογία για την κατάργηση κάποιων Ομοσπονδιών, ενώ στη δευτερολογία του επέλεξε να αναφερθεί στα πεπραγμένα του υπουργείου για τη διασφάλιση των συμφερόντων των Ελλήνων εφοπλιστών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, για τον οποίο επανέλαβε την πλήρη πίστη της κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.