«Χωρίς δουλειά» λόγω κυρώσεων τα ρωσικά τάνκερ – Πλέουν άσκοπα στη θάλασσα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

13.3.22

«Χωρίς δουλειά» λόγω κυρώσεων τα ρωσικά τάνκερ – Πλέουν άσκοπα στη θάλασσα

Εννέα πλοία Aframax της Sovcomflot PJSC βρίσκονται «χωρίς δουλειά» εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg


Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι βρίσκεται ο κρατικός στόλος των ρωσικών πετρελαιοφόρων, καθώς το κύμα ανησυχιών για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο φόβος των περαιτέρω κυρώσεων έχουν «εξαφανίσει» τους υποψήφιους πελάτες. 


Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, εννέα πλοία Aframax της εταιρείας Sovcomflot PJSC βρίσκονται «χωρίς δουλειά» εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα. Ο συγκεκριμένος αριθμός, μάλιστα, αντιστοιχεί στο ¼ των τάνκερ της εταιρείας που δραστηριοποιούνται σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. 


Το 83% της Sovcomflot ανήκει στο ρωσικό δημόσιο, ενώ πολλά μέλη του 10μελούς διοικητικού συμβουλίου είναι και αναπληρωτές υπουργοί στη ρωσική κυβέρνηση. 


Μέχρι στιγμής, η εταιρεία δεν έχει τεθεί στο επίκεντρο των κυρώσεων της Δύσης, αν και διάφορες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, δεν επιτρέπουν σε ρωσικά πλοία να δέσουν στα λιμάνια τους. Παράλληλα, οι Ουάσιγκτον και Λονδίνο έχουν ανακοινώσει το «πάγωμα» των ενεργειακών αγορών από τη Μόσχα, κάτι το οποίο επίσης επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία των traders. 


O συνολικός στόλος της Sovcomflot ανέρχεται σε 110 τάνκερ, έχοντας την ικανότητα μεταφοράς τουλάχιστον 2 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Τα πλοία Aframax αριθμούν σε 52, αποτελώντας τον μεγαλύτερο στόλο του είδους σε όλο τον κόσμο. 

Πηγή