Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Βάλαμε θεμέλια για βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

13.3.22

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Βάλαμε θεμέλια για βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία

Σε καλό κλίμα το γεύμα των δύο ηγετών - Το φθινόπωρο θα συγκληθεί στην Αθήνα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

Στην οικοδόμηση θετικής ατζέντας επικέντρωσε η συνάντηση των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι μπήκαν θεμέλια για βελτίωση των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας ενώ αν όλα πάνε καλά, το φθινόπωρο θα συγκληθεί στη χώρα μας το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.


Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:


«Ήταν μια συνάντηση που έγινε πρέπει να σας πω σε καλό κλίμα. Νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα, αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι αυτή την εποχή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν.


Προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις.


Δώσαμε όμως έμφαση στην οικοδόμηση μίας θετικής ατζέντας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες.


Και εφόσον όλα πάνε καλά, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα πια. Είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε με το καλό. Με το καλό το φθινόπωρο.


Οπότε νομίζω ότι ήταν μια ευκαιρία για μια πολύ ανοιχτή. Πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια, είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως ξέρετε έχουμε μεγάλες διαφορές που δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη.


Βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα. Είδατε και σήμερα τις τραγικές εικόνες από την Ουκρανία με αμάχους να χάνουν τη ζωή τους. Αυτά πρέπει να μας απασχολούν», τόνισε ο πρωθυπουργός.


Η συναντίληψη ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στις δύο χώρες και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να προστίθενται προβλήματα και εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτές, που μας είχε συνηθίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία, αλλά αντιθέτως να εμπεδωθεί σταθερότητα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία αποτυπώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο γεύμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διήρκεσε δύο ώρες στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.


Τα ίδια πρόσωπα κάνουν λόγο για πολύ καλό κλίμα σημειώνοντας ότι ύστερα από πολύ καιρό οι δύο ηγέτες συνομίλησαν ως σύμμαχοι έναντι των προκλήσεων ασφαλείας, που αναδύονται στο φόντο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ελέω του πολέμου στην Ουκρανία. Συμφώνησαν μάλιστα, να υπάρξει εφ εξής καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο όχθες του Αιγαίου σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης συναίνεσε στην πραγματοποίηση τον επόμενο μήνα των ΜΟΕ ( Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ) και εφ όσον ευοδώσουν οι προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί το προσεχές Φθινόπωρο στην χώρα μας το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.


Βάσει των ίδιων πηγών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις των δύο πλευρών στα διμερή ζητήματα, ωστόσο, οι τόνοι από την τουρκική πλευρά ήταν ηπιότεροι εν συγκρίσει με τη ρητορική, που υιοθετεί η 'Αγκυρα τους τελευταίους μήνες.


Υπ αυτό το πρίσμα, οι δύο ηγέτες προτίμησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δώσουν έμφαση στην θετική ατζέντα και την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ανώτερη κυβερνητική πηγή εκτιμούσε πως η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί θεμέλιο για μία καλύτερη εποχή στις σχέσεις των δύο κρατών.


Επιπλέον, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία με τον Τούρκο πρόεδρο μάλιστα να λέει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι κατόπιν ενεργειών της 'Αγκυρας φυγαδεύτηκε Ελληνίδα από την Χερσώνα.


Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, επισημάνθηκε πως οι δύο χώρες οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, που έχουν αναλάβει.

Πηγή