Μέτρα για την ακρίβεια: Σήμερα οι ανακοινώσεις για καύσιμα, επίδομα Πάσχα και επιδότηση ρεύματος - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.3.22

Μέτρα για την ακρίβεια: Σήμερα οι ανακοινώσεις για καύσιμα, επίδομα Πάσχα και επιδότηση ρεύματος


 Τα μέτρα για την ακρίβεια που αφορούν καύσιμα, επίδομα Πάσχα και επιδότηση ρεύματος εξειδικεύουν σήμερα οι υπουργοί της κυβέρνησης

Σε εξειδίκευση του τρίμηνου προγράμματος στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσουν σήμερα στις 8:30 το πρωί υπουργοί της κυβέρνησης αναλύοντας τα τέσσερα σκέλη των μέτρων ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά της ακρίβειας που συνολικά θα καλύψουν 3,2 εκατομμύρια πολίτες.

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα μέτρα για την ακρίβεια για νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ που θα εξειδικευτούν θα αφορούν:

  • την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
  • τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα.
  • τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.
  • τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων.

Τα μέτρα, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδυάζονται «με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Και, βέβαια, όλα αυτά πλαισιώνονται από τον νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού».

Μέτρα για τα καύσιμα

Αναφορικά με το πρόγραμμα επιδότησης των καυσίμων κίνησης, αυτό που θα ισχύσει είναι επιδότηση 0,17 λεπτά το λίτρο με πλαφόν τα 180 λίτρα για τρεις μήνες, δηλαδή για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Το ποσό θα δίνεται με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, με ανώτατο όριο τα 30.000 ευρώ οικογενειακού εισοδήματος, ενώ το όχημα θα πρέπει να είναι στο όνομα του πολίτη που θα διεκδικήσει τη μείωση.

Τα χρήματα οι δικαιούχοι θα τα λαμβάνουν μέσω πλατφόρμας στα πρότυπα του Freedom pass και το ποσό θα πιστώνεται σε προπληρωμένη κάρτα. Οι δικαιούχοι θα δηλώνουν τα στοιχεία τους και τον ΑΦΜ μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι δικαιούχοι δεν θα έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν τις σχετικές αποδείξεις πληρωμής, έτσι ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων.

Έκακτο επίδομα Πάσχα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για το έκτακτο επίδομα Πάσχα οι δικαιούχοι θα είναι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ενώ η χορήγηση του επιδόματος αναμένεται να γίνει εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, μεταξύ 18 με 21 Απριλίου.

Αναμένεται να ενταχθούν:

  • Χαμηλοσυνταξιούχοι
  • Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες – Αφορά σε χαμηλόμισθους που λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα
  • Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα

Κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θα είναι το ετήσιο εισόδημα του 2020 (δηλώσεις 2021), αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία (παλαιές αντικειμενικές αξίες).

Εισοδηματικά κριτήρια χαμηλοσυνταξιούχων:

  • Άγαμοι: Έως 7.200 ευρώ – Έγγαμοι: Έως 14.400 ευρώ
  • Αξία περιουσίας: Έως 200.000 ευρώ
  • Ύψος επιδόματος: 250 ευρώ (+50 ευρώ/παιδί)

Εισοδηματικά κριτήρια οικογενειών με παιδιά:

  • 1 παιδί: Ετ. Εισόδημα έως 10.500 ευρώ
  • 2 παιδιά: Ετ. Εισόδημα έως 12.000 ευρώ
  • 3 παιδιά: Ετ. Εισόδημα έως 13.500 ευρώ

Ύψος επιδόματος: 250 ευρώ (+50 ευρώ/παιδί)

238.000 νοικοκυριά Ελαχ. Εγγυημένου Εισοδήματος

Θα εισπράξουν: Ένα επιπλέον επίδομα

173.000 άτομα με αναπηρία

  • Θα λάβουν: 250 ευρώ
  • Κριτήρια: Να λαμβάνουν προνοιακό επίδομα

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος

Αυξημένη κατά 50% φαίνεται ότι θα είναι τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο θα είναι της τάξης των 58-60 ευρώ ενώ ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η στήριξη για τις επιχειρήσεις και θα διπλασιαστεί στα 130 ευρώ τη μεγαβατώρα έναντι 65 ευρώ τον Μάρτιο.

Όσον αφορά την επιδότηση για το φυσικό αέριο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και τον Απρίλιο τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις, στα 20 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Η αναπροσαρμογή προς τα πάνω των επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα και όσον αφορά τα νοικοκυριά και όσον αφορά τις επιχειρήσεις σημαίνει ότι το πακέτο στήριξης θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ από 350 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

Πηγή