H Ρωσία μπλόκαρε το Instagram στο έδαφός της - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.3.22

H Ρωσία μπλόκαρε το Instagram στο έδαφός της


 Τέλος από τα ξημερώματα της Δευτέρας για το Instagram στη Ρωσία

Στον αποκλεισμό της χρήσης του Instasgram στη Ρωσία προχώρησε η Μόσχα τα ξημερώματα της Δευτέρας όπως προκύπτει και από ανάρτηση του NetBlocks παρουσιάζοντας real-time δεδομένα που δείχνουν ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα μπλοκάρεται από αρκετούς παρόχους διαδικτύου.

Το μπλόκο είχε προαναγγείλει από την Παρασκευή η ρωσική κυβέρνηση μετά το γεγονός ότι το Instagram επιτρέπει τις εκκλήσεις για βία κατά των Ρώσων.

Σε μήνυμα της ρωσικής υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών Rozcomnadzor προς τον Guardian αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Λόγω του γεγονότος ότι το Instagram επιτρέπει τις εκκλήσεις για βία μόνο κατά των Ρώσων – παρά τα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και για πρώτη φορά στην ιστορία – το γραφεί του γενικού εισαγγελέα αποφάσισε να απαγορεύσει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα στη Ρωσία».

Όπως σημειώνει η ρωσική υπηρεσία «τα καλέσματα για βία κατά ατόμων συγκεκριμένης εθνικότητας ή υπηκοότητας αποτελούν έγκλημα που χαρακτηρίζεται ως «γενοκτονία» η οποία απαγορεύεται από το 1948 μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης».

Η Rozcomnadzor υποστηρίζει ότι η απόφαση ελήφθη και για να διασφαλιστεί η ψυχική υγεία των Ρώσων και ειδικά των παιδιών και των εφήβων προκειμένου να προστατευτούν από bullying και διαδικτυακές προσβολές.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος προκειμένου οι Ρώσοι χρήστες του Instagram να μπορούν να ενημερώσουν φίλους και followers και «να μεταφέρουν φωτογραφίες και βίντεο από τους λογαριασμούς τους σε άλλες πηγές» συμπεριλαμβανομένων ρωσικών κοινωνικών δικτύων.

Πηγή