Ξαφνική «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου: Έπεσε σχεδόν 12% -Ελπίδα για διπλωματική λύση στην Ουκρανία - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

10.3.22

Ξαφνική «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου: Έπεσε σχεδόν 12% -Ελπίδα για διπλωματική λύση στην Ουκρανία


 Ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για 14η ημέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε μια σαφή μείωση τις τελευταίες ώρες.


Έπειτα από ένα συνεχόμενο ανοδικό «ράλι», που είχε εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου σε επίπεδα δυσθεώρητα, εξαιτίας των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μια σαφής υποχώρηση.


Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγη ώρα η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε σε επίπεδο που πλησιάζει το 12%. Αντίστοιχα, το συμβόλαιο της αμερικανικής ποικιλίας του αργού κυμαίνεται γύρω στο -10,5%.


Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από τις αναφορές ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα καλέσουν τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή, κάτι το οποίο έχει ήδη αποφασίσει να κάνει η Μεγάλη Βρετανία, μετά τη δήλωσή της ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο τέλος του έτους.


Παράλληλα, θετικά στην αγορά του «μαύρου χρυσού» φαίνεται ότι επέδρασε και η πιθανότητα να πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, για την άμβλυνση των ανησυχιών που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι αγορές βλέπουν το ενδεχόμενο μιας διπλωματικής λύσης, κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά ενέργειας.


Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν υποχώρηση και πάνω από 12%, ωστόσο «τσίμπησαν» προς τα πάνω λίγο αργότερα.


Παρ' όλα αυτά, πριν από λίγα λεπτά η τιμή του συμβολαίου πετρελαίου μπρεντ υποχωρούσε κατά 11,93%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 112,7 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού μειώνεται κατά 10,90%, στα 110,2 δολάρια το βαρέλι.


Ωστόσο, κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει και με το φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες.

Πηγή