Η ΠΕΑΛΣ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

9.3.22

Η ΠΕΑΛΣ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Τα επιτεύγματα των γυναικών, ο ρόλος τους στην διαμόρφωση της ιστορίας, η υπενθύμιση ότι η γυναίκα είναι πυρήνας δύναμης και η ενίσχυση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, ήταν μερικοί μόνο από τους λόγους που οδήγησαν  στην θεσμοθέτηση το 1975 από τον ΟΗΕ, της 8ης Μαρτίου ως ‘Ημέρα της Γυναίκας’.


Το γυναικείο φύλο σήμερα πρωταγωνιστεί στα περισσότερα κοινωνικά στρώματα και στον επαγγελματικό στίβο. Οι γυναίκες καταλαμβάνουν επάξια ηγετικές θέσεις όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στη Δημόσια Διοίκηση και στην πολιτική, παρά το γεγονός ότι η πορεία της γυναίκας από τις πατριαρχικές κοινωνίες μέχρι σήμερα υπήρξε ένας δρόμος με απέραντα εμπόδια.


Στο Λιμενικό Σώμα, η εισαγωγή γυναικών έγινε 61 χρόνια μετά την ίδρυσή του το 1919 και 11 χρόνια μετά από την αντίστοιχη εισαγωγή γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία!! Η 01-09-1980 είναι η ημερομηνία της πρώτης κατάταξης Γυναίκας στο Λιμενικό Σώμα με τον βαθμό του Λιμενοφύλακα. Την 14-05-1985 κατετάγησαν στο Σώμα οι πρώτες γυναίκες Αξιωματικοί με το βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου και ως Τεχνικοί και την 20-11-1995 κατετάγη η πρώτη Υπαξιωματικός Λ.Σ. Από τότε,  όλο και περισσότερες γυναίκες εισάγονται στις τάξεις του Λ.Σ. καταλαμβάνοντας σταδιακά θέσεις Τμηματαρχών, Διευθυντών, ενώ παράλληλα στην Περιφέρεια διατελούν ως Προϊστάμενοι Λιμενικών Αρχών και Υπηρεσιών ή ακόμη και Διοικητές Περιφερειακών Διοικήσεων Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.  δουλεύοντας κάτω από ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες με ρόλο ισότιμο των ανδρών.


Για την ΠΕΑΛΣ η 8η ΜΑΡΤΙΟΥ είναι, ημέρα γιορτής για την έως τώρα διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλα τα επίπεδα, στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς μέσα από την ουσιαστική αλληλεπίδραση των στοιχείων που αποτελούν τα δύο φύλα, γινόμαστε όλοι αποτελεσματικότεροι στην συνεργασία και αποδοτικότεροι στο δύσκολο έργο μας.


Με την ευκαιρία της ημέρας, λοιπόν, κι επειδή, το γυναικείο “άρωμα” σε θέσεις Διοίκησης κατέχει πλέον σημαντική θέση, ζητούμε από την ηγεσία μας να συνεχίσει να ενισχύει αλλά και να προκαλεί την αναρρίχηση γυναικών Αξιωματικών σε θέσεις υψηλής ευθύνης και διαχείρισης κρίσεων γιατί πιστεύουμε στην γυναικεία οπτική και αντίληψη και στην καθοριστική συνεισφορά τους στις επιτυχίες του Σώματος.


Για το Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος                     Ο Γενικός Γραμματέας


Σπυριδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ          Γεώργιος ΜΑΡΑΓΚΟΣ