Άρματα Leopard: Εργοστάσιο στην Ελλάδα για συντήρηση, εκσυγχρονισμό και γραμμή παραγωγής - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

15.3.22

Άρματα Leopard: Εργοστάσιο στην Ελλάδα για συντήρηση, εκσυγχρονισμό και γραμμή παραγωγής


 Η σπουδαία επένδυση του 1 δισ. ευρώ που θέλει να «κλειδώσει» ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος – Τα πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και πώς θα ξεπεραστούν οι παθογένειες και οι κόντρες του παρελθόντος.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε τονίσει πως η ενίσχυσή των Ενόπλων Δυνάμεων είτε με Μέσα, είτε με ανθρώπινο δυναμικό, είτε με νέα οπλικά συστήματα, αποτελεί επένδυση για τη χώρα και σαφέστατα σταθερά ασφαλείας.

Όταν οι Έλληνες πιλότοι των έξι πρώτων μαχητικών αεροσκαφών Rafale προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα στις 19 Ιανουαρίου, το πρώτο πράγμα που είπαν όλοι ανεξαιρέτως στις δηλώσεις τους ήταν ένα μεγάλο «ευχαριστούμε» στον ελληνικό λαό, που συνεισφέρει μέσω των φόρων που πληρώνει στην προσπάθεια για πανίσχυρα ελληνικά φτερά.

Δεν είναι υπερβολή, ούτε κοινότυπο να πούμε πως κάθε ευρώ που επενδύεται στην άμυνα πρέπει να πιάνει τόπο. Εδώ και πολλά χρόνια θα έπρεπε η χώρα μας να έχει επενδύσει στην αμυντική της βιομηχανία, δημιουργώντας προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Διότι, καλή η αγορά οπλικών συστημάτων από χώρες προηγμένες τεχνολογικά, αλλά παράλληλα θα πρέπει οι αγορές αυτές να συντονίζονται με ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την δική μας αμυντική βιομηχανία.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει τονίσει αρκετές φορές πως στοχεύει να θεραπεύσει παθογένειες του παρελθόντος και να δώσει πνοή στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού Πενταγώνου «ψήνει» μια σπουδαία συμφωνία, που θα ανατρέψει τα δεδομένα στη χώρα μας. Πρόκειται για τη μεταφορά στην Ελλάδα του εργοστασίου κατασκευής των αρμάτων μάχης Leopard, με την εταιρεία Krauss Maffei Wegmann να ειδικεύεται όχι μόνο στην κατασκευή αρμάτων μάχης, αλλά και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων και μεταφοράς προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρεται να είναι πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους Γερμανούς, η οποία δεν θα αφορά μόνο τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αρμάτων μάχης του Στρατού Ξηράς, αλλά την εγκατάσταση γραμμής παραγωγής για κατασκευή από την αρχή καινούργιων Leopard.

Επισημαίνουμε πως η χώρα μας διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο Leopard στην Ευρώπη με 353 Leopard 2, 501 Leopard 1A5 και 19 Leopard 1A4, γεγονός που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο να ολοκληρωθεί η συμφωνία για να έρθει στην Ελλάδα το εργοστάσιο αρμάτων. Παράλληλα, η βούληση της Ελλάδας για αναβάθμιση του στόλου των αρμάτων της, ο εκσυγχρονισμός τους, αλλά και η πρόθεση απόκτησης ακόμα πιο σύγχρονων που θα θωρακίσουν τα χερσαία σύνορα δίνοντας τρομακτική δύναμη πυρός, ενισχύει τις διαπραγματεύσεις Αθήνας – Βερολίνου.

Πρόκειται για επένδυση η οποία αγγίζει το 1 δις ευρώ. Η πρόταση έχει καταγραφεί σε έγγραφο προθέσεων («Letter of Intent-LOI») με ημερομηνία 19 Ιανουαρίου 2022, μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της εταιρείας, στο οποίο καταγράφεται «η επιθυμία ανάπτυξης και ενδυνάμωσης της συνεργασίας σε περιοχές βιομηχανικών χερσαίων αμυντικών δυνατοτήτων».

Όσο για το πού ενδέχεται να δημιουργηθεί το εργοστάσιο της Krauss Maffeib Wegmann, πηγές του υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι στο Βελεστίνο όπου βρίσκεται και το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (304) ΠΕΒ όπου συντηρούνται τα Ελληνικά άρματα μάχης, θα ήταν μια καλή περίπτωση.

Θυμίζουμε τέλος πως οι Γερμανοί επιθυμούν να ξαναμπούν στο ραντάρ της Ελλάδας στα εξοπλιστικά, με τις σχέσεις των δύο χωρών να είναι «παγωμένες» σε αυτό τον τομέα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Οι δύο πλευρές απαιτούν την πληρωμή των ποινών που έχουν επιβληθεί εκατέρωθεν για διάφορα ζητήματα, όπως οι καθυστερήσεις παράδοσης οπλικών συστημάτων από τους Γερμανούς στη χώρα μας ή οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από την δική μας πλευρά. Όπως τονίζεται, βούληση Ελλάδας και Γερμανίας είναι να κλείσουν οι ανοιχτές πληγές και να προχωρήσουν άμεσα τα νέα projects που θα δώσουν νέα ώθηση στην αμυντική βιομηχανία και φυσικά θα ενισχύσουν περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας.


Πηγή