Φρεγάτες Belh@rra: Παίρνει μορφή ο «ΚΙΜΩΝ» – Απόλυτη ικανοποίηση του Αρχηγού Πετράκη - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.10.22

Φρεγάτες Belh@rra: Παίρνει μορφή ο «ΚΙΜΩΝ» – Απόλυτη ικανοποίηση του Αρχηγού Πετράκη


 Στα ναυπηγεία της Λοριάν ο επικεφαλής του Πολεμικού μας Ναυτικού – Είδε από κοντά την τοποθέτηση του πρώτου τμήματος της φρεγάτας FDI Belh@rra – Πώς οι Γάλλοι καταφέρνουν να σπάνε όλα τα χρονοδιαγράμματα εφαρμόζοντας ένα πρωτοποριακό σύστημα ναυπήγησης.

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2021 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε από τα Ηλύσια Πεδία τη συμφωνία της χώρας μας με τη γαλλική κυβέρνηση και την εταιρεία Naval Group για την απόκτηση 3+1 φρεγατών FDI Belh@rra, κανείς δεν περίμενε πως 13 μήνες μετά οι δύο πρώτες ελληνικές φρεγάτες θα είχαν πάρει «σάρκα και οστά».

Τίποτα βεβαίως δεν είναι τυχαίο, τίποτα δεν ήταν εύκολο όλους αυτούς τους μήνες. Από την ανακοίνωση στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, ότι η Ελλάδα αποφάσισε τελικά την απόκτηση των κορυφαίων φρεγατών παγκοσμίως, συνέβησαν «πράγματα και θάματα» και μια υπερπροσπάθεια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το ΓΕΕΘΑ, τη ΓΔΑΕΕ και την κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group, για να βλέπουμε σήμερα τις δύο πρώτες φρεγάτες Belh@rra ΗΝ.

Οι εικόνες που έρχονται πλέον από τα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία όπου κατασκευάζονται οι ελληνικές φρεγάτες, δεν προκαλούν απλώς ικανοποίηση στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αλλά ενθουσιασμό, μιας και οι Γάλλοι – όπως όλα δείχνουν – θα παραδώσουν τα δύο πρώτα πλοία στη χώρα μας αρκετούς μήνες πριν από αυτό που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα το τελευταίο τρίμηνο του 2024!
Πώς το κατάφεραν αυτό οι Γάλλοι της Naval Group; Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, εφαρμόζεται μια νέα πρωτοποριακή ναυπηγική τεχνική, σύμφωνα με την οποία το κάθε τμήμα του πλοίου κατασκευάζεται ξεχωριστά και στη συνέχεια ενώνονται με ακρίβεια χιλιοστού επάνω στη ναυπηγική δεξαμενή.

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Ήδη οι Γάλλοι έχουν «χτίσει» πέντε από τα εννέα διαφορετικά blocks της πρώτη ελληνικής Belh@rra, που θυμίζουμε πως θα φέρει το όνομα «ΚΙΜΩΝ». Σήμερα μάλιστα, 21 Οκτωβρίου 2022, το πρώτο μπλοκ της πρώτης φρεγάτας τοποθετήθηκε στη ναυπηγική δεξαμενή (dry dock) στο Ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη. Αυτό το σημαντικό βήμα σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας συναρμολόγησης του πλοίου στο χώρο ναυπήγησης.

«Είμαι πολύ υπερήφανος που, ως Αρχηγός ΓΕΝ παρίσταμαι στην τοποθέτηση της πρώτης φρεγάτας FDI ΗΝ στη ναυπηγική δεξαμενή. Φιλοδοξία μας είναι η FDI HN να γίνει η αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Στόλου και να μας προσφέρει νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στο εγγύς μέλλον. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα FDI HN σηματοδοτεί τη βούληση των χωρών μας να σταθούν μαζί με αλληλεγγύη ενάντια σε οποιεσδήποτε απειλές και θέτει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής άμυνας του αύριο», δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, εκφράζοντας στα στελέχη της Naval Group την απόλυτη ικανοποίησή του για την πορεία του κατασκευαστικού έργου.

«Επιθυμώ για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω θερμά την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αλλά και την Κυβέρνηση συνολικά, διότι αγκάλιασε άμεσα και αποφασιστικά το όραμά μας για ένα ισχυρότερο ναυτικό, το Πολεμικό Ναυτικό του μέλλοντος. Η σημερινή μέρα αφιερώνεται στους άνδρες και τις γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι με τον καθημερινό τους αγώνα εγγυώνται στο παρόν και θα συνεχίσουν να εγγυώνται και στο μέλλον, την ναυτική μας υπεροχή με τα υπερσύγχρονα αυτά σκάφη», δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΝ.

Από την πλευρά του ο Olivier de la Bourdonnaye, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος των Προγράμματων της Naval Group, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε αυτό το σημαντικό ορόσημο για τη βιομηχανική παραγωγή της πρώτης φρεγάτα άμυνας και επέμβασης για το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας. Αυτές οι πολλαπλών ρόλων, κυβερνοασφαλείς και κλιμακούμενων δυνατοτήτων πλοία, θα εξασφαλίσουν την υπεροχή στους τομείς των πληροφοριών, της εμπλοκής και της κυριαρχίας για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».


Πηγή