Πολεμική Αεροπορία: «Φτερό με φτερό» με Αμερικανούς, Γάλλους, Άραβες - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

23.10.22

Πολεμική Αεροπορία: «Φτερό με φτερό» με Αμερικανούς, Γάλλους, Άραβες


 Και προστασία των συνόρων και συνεχή εκπαίδευση και παρουσία σε όλες τις συμμαχικές δραστηριότητες – Τα μαχητικά μας δεν προλαβαίνουν να προσγειωθούν, ενώ οι σύμμαχοί δεν χάνουν ευκαιρία για συνεκπαίδευση με τους πολύπειρους Έλληνες πιλότους

Πολλαπλές δυνατότητες εκπαίδευσης και εφαρμογής απαιτητικών σεναρίων σε όλα σχεδόν τα είδη εναέριου πολέμου δίνει το ανάγλυφο της ηπειρωτικής χώρας μας σε συνδυασμό με το γαλάζιο του Αιγαίου. Η Πολεμική μας Αεροπορία εκμεταλλεύεται με κάθε τρόπο το ανορθόδοξο τερέν της Ελλάδας, ενώ και οι συμμαχικές χώρες ζητούν συνεχώς να συνεκπαιδεύονται στην πατρίδα μας με τα «μπαρουτοκαπνισμένα» γεράκια της HAF.

Παράλληλα, με την Κρήτη να αποτελεί την κύρια βάση του ΝΑΤΟ από την οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν πλήθος επιχειρήσεων σε όλο τον άξονα της Βόρειας Αφρικής, τη Μέση Ανατολή, αλλά και τα Βαλκάνια, δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, αλλά και χώρες του αραβικού κόσμου επιθυμούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη μεταστάθμευση μαχητικών τους στο ελληνικό «αεροπλανοφόρο», επιβεβαιώνοντας την επιχειρησιακή αξία του νησιού και αναδεικνύοντας σε μια κρίσιμη περίοδο τον στρατηγικό του ρόλο.

Άλλωστε, με την Τουρκία να επιμένει να λειτουργεί ως παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή, η Ελλάδα αναγνωρίζεται σαφώς από τους συμμάχους ως πυλώνας ασφάλειας και ειρήνης, με τους δυτικούς συμμάχους, αλλά και χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής να δίνουν ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στην πατρίδα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, από την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι σχεδόν τα… Χριστούγεννα, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει διαμορφώσει ένα πλάνο αλλεπάλληλών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με χώρες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις και ενδιαφέρονται για τη συνεχή εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

Μετά την άσκηση – μήνυμα του Στρατού Ξηράς στη Θράκη και τη συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών αρμάτων μάχης στην «Olympic Cooperation», έρχεται νέο «χτύπημα», αυτή τη φορά από την άλλη άκρη του Αρχιπελάγους και συγκεκριμένα, την Κρήτη. Το κορυφαία αμερικανικά μαχητικά, τα F-22 Raptor, τα – κατά πολλούς – καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο, σύμβολο ισχύος των ΗΠΑ, τροχοδρόμησαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα συνοδευόμενα από δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-130.

Πρόκειται για τέσσερα μαχητικά τα οποία είχαν στείλει οι Αμερικανοί στην Πολωνία, λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, με την ηγεσία της USAF να τα στέλνει πλέον σε συμμαχικές χώρες για εκπαίδευση. Με τις σχέσεις Τούρκίας – ΗΠΑ να παραμένουν στον «πάγο», οι Αμερικανοί έστειλαν χωρίς δεύτερη σκέψη στη φίλη Ελλάδα και τη φιλόξενη Σούδα. Μάλιστα η συγκεκριμένη αποστολή πραγματοποιείται λίγα 24ωρα μετά την παρουσία του θηριώδους αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George H.W Bush στην Κρήτη και το Ιόνιο, όπου τα F-18 που φέρει στο κατάστρωμά του εκπαιδεύτηκαν με τα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Επιπλέον, στις αρχές Νοεμβρίου καταφθάνουν στην Ελλάδα δύο C-130J της Αμερικανικής Αεροπορίας τα οποία, μαζί με ελληνικά C-130 της HAF θα πραγματοποιήσουν πτήσεις terrain masking. Οι Αμερικανοί δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τη ορφολογία του ελληνικού εδάφους, με τα πολλαπλά τερέν, που τους επιτρέπει εκπαίδευση σε υψηλή ένταση και σε σενάρια που δεν μπορούν να εφαρμόσουν στα επίπεδα εδάφη των ΗΠΑ, με τις απέραντες πεδιάδες και τις ερήμους. Πληροφορίες από την Πολεμική μας Αεροπορία αναφέρουν ότι τα ελληνικά και αμερικανικά C-130 θα πετάξουν σε πολύ χαμηλό ύψος με σκοπό την αποφυγή εχθρικών ραντάρ, ενώ θα συνοδεύονται για προστασία και από μαχητικά. Στον ρόλο του εχθρού επίσης μαχητικά, τα οποία θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν το σχέδιο.

Επίσης, από τις 9 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου θα βρίσκονται στη Σούδα έξι σαουδαραβικά F-15, τα οποία και θα συμμετάσχουν σε ασκήσεις με μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον κωδικό Falcon Eye 3. Στα σενάρια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα «παίξουν» επίσης και μονάδες του Πολεμικού μας Ναυτικού, αλλά και του Στρατού Ξηράς και της ΔΕΠ.

Ακόμη, η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει και στα εκπαιδευτικά σενάρια που εκτυλίσσονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο Αμπού Ντάμπι βρίσκεται ένας αξιωματικός της HAF, ενώ στις ασκήσεις η χώρα μας συμμετέχει με τρία Mirage 2000-5. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα μας ενισχύει την αμυντική συνεργασία και με τις χώρες του λεγόμενου αραβικού κόσμου, με την πλειοψηφία των οποίων μας ενώνει η κοινή επιθυμία για σταθερότητα και ασφάλεια, για τήρηση του διεθνούς δικαίου, για ειρήνη και ευημερία.

Ο Νοέμβριος κλείνει για την Πολεμική μας Αεροπορία με την παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» νοτίως της Κρήτης, το οποίο προφανώς και θα πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά αλλά και με το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Σε μια περίοδο δραματικών γεωπολιτικών και οικονομικών αλλαγών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της Μέσης Ανατολής, η Ελλάδα αποδεικνύει πως αποτελεί αναμφισβήτητα πυλώνα αξιοπιστίας και νομιμότητας. Απέναντι στον σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση του τουρκικού καθεστώτος, η Ελλάδα αντιπαραθέτει την ειρήνη, την ευημερία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.


Πηγή