Στελέχη του Λ.Σ. ζητούν να διεκδικήσουν, επί ίσοις όροις, μια θέση στις Μοίρες Εναερίων Μέσων ως νέοι χειριστές - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.10.22

Στελέχη του Λ.Σ. ζητούν να διεκδικήσουν, επί ίσοις όροις, μια θέση στις Μοίρες Εναερίων Μέσων ως νέοι χειριστές


 Για την επιλογή νέων χειριστών ελικοπτέρων Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Παραθέτουμε επιστολή εν ενεργεία Στελεχών του Λιμενικού Σώματος:

“Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για έναν προβληματισμό μας:

Συνέχεια του από 21-09-2022 μ.η.τ. (το οποίο παρατίθεται στο τέλος του κειμένου) και δεδομένης της συνέχισης των διαδικασιών επιλογής των νέων χειριστών ελικοπτέρων αντιλαμβανόμαστε ότι το ζήτημα της αναστολής των διαδικασιών και ένταξη ημών στην διαδικασία επιλογής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ως εκ τούτου θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα κάτωθι αναφορικά με την επικείμενη προκήρυξη για την επιλογή νέων χειριστών αεροπλάνων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα κάτωθι:

α) Οτι η τελευταία αντίστοιχη πρόσκληση για χειριστές ελικοπτέρων υπήρξε το έτος 2017 και για τους χειριστές αεροπλάνων το έτος 2018, οι οποίες μεταξύ των λοιπών προϋποθέσεων επιλογής (βαθμός, ηλικιακό όριο, υγειονομική αρτιότητα), έθετε συμφώνως του τότε ισχύοντος Π.Δ. μεταθέσεων ως απαραίτητη προϋπόθεση, οι Αξιωματικοί – Υπαξιωματικοί Λ.Σ. που θα συμμετάσχουν να έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο ελάχιστο χρόνο παραμονής στις Υπηρεσίες αρχικής τους τοποθέτησης, ήτοι τα 3 έτη.

β) Με την ανωτέρω προϋπόθεση, στην προκήρυξη έτους 2017 αποκλείστηκαν από την διαδικασία επιλογής 3 ολόκληρες εκπαιδευτικές σειρές Αξιωματικών, των ετών αποφοίτησης 2015, 2016 και 2017 ενώ στην προκήρυξη έτους 2018 αποκλείστηκαν ξανά από την διαδικασία επιλογής οι 2 σειρές των ετών αποφοίτησης 2016 και 2017.

γ) Με μεγάλη μας απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι στην πρόσφατη Απόφαση για νέους χειριστές, ενώ υπάρχουν οι ίδιες προϋποθέσεις επιλογης ως προς την ηλικία, βαθμό, υγειονομική αρτιότητα, δεν υπάρχει πουθενά η προϋπόθεση της ελάχιστης τριετούς παραμονης στις Υπηρεσίες αρχικής τοποθέτησης, η οποία υπήρχε στις αντίστοιχες Αποφάσεις του 2017 και του 2018 αποτέλεσμα του νέου Π.Δ. μεταθέσεων.

δ) Στη δε ανακοινωση των αποτελεσμάτων αρχικής επιλογης υποψηφίων από την αρμόδια Επιτροπή (αριθμ. πρωτ: 2423.4/62792/2022 έγγραφο ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ) διαπιστώσαμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δεκτών υποψηφίων είναι συνάδελφοι μας με βαθμό Σημαιοφόρου από την τελευταία εκπαιδευτική σειρά, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει ούτε 6 μήνες στις Υπηρεσίες αρχικής τους τοποθέτησης.

ε) Εκκρεμεί η διαδικασία έκδοσης προκήρυξης χειριστών αεροπλάνων (https://limenikanea.gr/ameses-kai-drastikes-lyseis-apo-ton-alexandraki-stis-ptitikes-diathesimotites/ ) για την επάνδρωση της Μοίρας Αεροπλάνων Λ.Σ..

αισθανόμαστε αδικημένοι. Σε καμία περίπτωση δεν ζητάμε τον αποκλεισμό των νεοτοποθετηθέντων συναδέλφων μας Σημαιοφόρων από την διαδικασία, αλλά ζητάμε να διεκδικήσουμε και εμείς μαζί τους, επί ίσοις όροις, μια θέση στις Μοίρες Εναερίων Μέσων ως χειριστές και να έχουμε δικαίωμα να υποβληθούμε στις απαραίτητες εξετάσεις. Ως εκ τουτου, σας ζητάμε να συμπεριληφθούμε στην  επικείμενη προκήρυξη χειριστών αεροπλάνων με τις κάτωθι διορθώσεις επί του αντίστοιχου άρθρου προσόντων – προϋποθέσεων συμμετοχής:

α) Ως προς το όριο ηλικίας των υποψηφίων (Άρθρο 3, παρ. 1, εδ. β).

Με δεδομένο ότι το έτος 2017 η μέγιστη ηλικία που έθεσε η προκήρυξη για την συμμετοχή στελεχών ήταν τα 32 έτη (και αποκλειστηκαν τότε λόγω μη συμπλήρωσης 3ετίας στις Υπηρεσίες αρχικής τους τοποθέτησης, σε αντίθεση με τους τωρινούς υποψηφίους) και πλέον από το 2017 έχουν παρέλθει 5 έτη, σας ζητάμε να αυξήσετε το ηλικιακό όριο συμμετοχής στα 37 έτη (εφόσον η νέα Απόφαση εκδοθεί εντός του έτους 2022, διαφορετικά αναλογική προσαύξηση του ορίου), προκειμένου συμπεριληφθεί όλο το εύρος των ηλικιών που τότε αποκλείστηκαν λόγω της προαναφερόμενης συνθήκης.

β) Ως προς τον βαθμό που φέρουν οι υποψήφιοι (Άρθρο 3, παρ. 1, εδ. α).

Με δεδομένο ότι προσεχώς οι αποφοιτήσαντες Αξιωματικοί των ετών 2016 και 2017 θα ονομαστούν Υποπλοίαρχοι Λ.Σ., σας ζητάμε την αντιστοιχη τροποποίηση (στο εύρος του βαθμού συμμετοχής, έως τον βαθμό του Υποπλοιάρχου Λ.Σ.)

Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στο δίκαιο αίτημα μας και νέα προκήρυξη θα μας συμπεριλαμβάνει.

Θα θελαμε στη παρούσα τουλαχιστον φάση να διατηρήσουμε την ανωνυμία μας και να εστιάσουμε στην ουσία του ζητήματος, την οποία θέλουμε να αναδείξουμε.

Παρακαλούμε για την  πολύτιμη συνδρομή σας με την δημοσίευση του παρόντος.”

 

Με σεβασμό,

Εν ενεργεία Στελέχη Λιμενικού Σώματος.

———- Forwarded message ———
Από: Stelechi Limenikou Somatos <elicopterο.xeiristes@gmail.com>
Date: Τετ 21 Οκτ 2022 στις 7:31 π.μ.
Subject: ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΕΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Cc: ayls@hcg.grdem.c@hcg.grdekp@hcg.grdp@hcg.gr

Προς: Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Κοιν.:  1) Κύριο Α’ Υπαρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

2) ΥΝΑΝΠ/ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ/ΔΕΜ Γ’ – ΔΕΚΠ Γ’ – ΔΠ Α’ – Γ’ 

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

κατόπιν της αρ.πρωτ.: 2423.4/ 54959 /01-08- 2022 Απόφασης σας (ΑΔΑ: 6ΝΔΟ4653ΠΩ-ΣΚΤ), απεστάλη στις Λιμενικές Αρχές της χώρας η Ω.Π. 091221/08-2022 Διαταγή του Κυρίου Α’ Υπαρχηγού Λ.Σ., η οποία αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τα εν ενεργεία στελέχη Λ.Σ., προκειμένου επιλεγούν για να εκπαιδευτούν ως νέοι χειριστές ελικοπτέρων Λιμενικού Σώματος.

Σας αναφέρουμε ότι η τελευταία αντίστοιχη πρόσκληση για χειριστές εναέριων μέσων υπήρξε το έτος 2017, η οποία μεταξύ των λοιπών προϋποθέσεων επιλογής (βαθμός, ηλικιακό όριο, υγειονομική αρτιότητα), έθετε και ως επιπρόσθετη προϋπόθεση, οι Αξιωματικοί – Υπαξιωματικοί Λ.Σ. που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο ελάχιστο χρόνο παραμονής στις Υπηρεσίες αρχικής τους τοποθέτησης, ήτοι τα 3 έτη.

Με την ανωτέρω προϋπόθεση αποκλείστηκαν από την διαδικασία επιλογής 2 ολόκληρες εκπαιδευτικές σειρές νεοτοποθετηθέντων Αξιωματικών (τότε βαθμού Σημαιοφόρου Λ.Σ., απόφοιτοι Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.), των ετών αποφοίτησης 2016 και 2017, καθώς και επιπλέον 2 ολόκληρες σειρές νεοτοποθετηθέντων Υπαξιωματικών (τότε βαθμού Κελευστή, απόφοιτοι Σ.Δ.Υ.Λ.Σ.) από το να δηλώσουν το ενδεχόμενο ενδιαφέρον τους.

Παρόλο που μας στεναχώρησε ο αποκλεισμός αυτός, από το να διεκδικήσουμε το όνειρο μας ως χειριστές εναέριων μέσων, σεβαστήκαμε απολύτως την απόφαση της Ηγεσίας μας, η οποία ναι μεν απέκλειε εμάς τους νεοδιορισμένους από τη διαδικασία επιλογής, ωστόσο έδινε τη δυνατότητα στους συναδέλφους μας, που είχαν εκτίσει την προβλεπόμενη 3ετία σε ιδιαίτερης δυσκολίας, ως επί το πλείστον, Υπηρεσίες (παραμεθορίου και νησων), να προηγηθούν.

Με μεγάλη μας απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι στην πρόσφατη Απόφαση σας και στην συνακόλουθη Διαταγή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ υπάρχουν οι ίδιες προϋποθέσεις επιλογης ως προς την ηλικία, βαθμό, υγειονομική αρτιότητα, δεν υπάρχει πουθενά η προϋπόθεση της ελαχιστης τριετούς παραμονης στις Υπηρεσίες αρχικής τοποθέτησης, η οποία υπήρχε ρητώς στην αντίστοιχη Απόφαση και Διαταγή του 2017 και απέκλεισε από τη διαδικασία επιλογής τέσσερεις ολόκληρες εκπαιδευτικές σειρές.

Θεωρούμε ότι τα κριτήρια επιλογης θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και παγιωμένα ανεξαρτήτως χρονικής στιγμής, καθώς και ιδια για όλους, ως εκ τουτου αισθανόμαστε βαθιά αδικημένοι.

Στη δε ανακοινωση των αποτελεσμάτων αρχικής επιλογης υποψηφίων από την αρμόδια Επιτροπή (αριθμ. πρωτ: 2423.4/62792/2022 έγγραφο ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ) διαπιστώσαμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δεκτών υποψηφίων είναι συνάδελφοι μας με βαθμό Σημαιοφόρου από την τελευταία εκπαιδευτική σειρά, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει ούτε 6 μήνες στις Υπηρεσίες αρχικής τους τοποθέτησης τους … (!)

Σας αναφέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία εξ ημών υπηρετούμε σε δύσκολες Υπηρεσίες παραμεθορίου και παρόλο που έχουμε συμπληρώσει προ καιρού τον απαιτούμενο χρόνο παραμονής, ειμαστε «εγκλωβισμένοι» για έκτο και έβδομο χρόνο σε αυτές, χωρις δυνατοτητα ή ελπίδα μετάθεσης σε Υπηρεσίες έστω κατ’ ελάχιστο πλησιέστερα στις οικογένειες μας, συνεπώς μια τέτοια εξέλιξη φαντάζει προκλητική !

Σε καμία περίπτωση δεν ζητάμε τον αποκλεισμό των νεοτοποθετηθέντων συναδέλφων μας Σημαιοφόρων από την διαδικασία, αλλά ζητάμε να διεκδικήσουμε και εμείς μαζί τους, επί ίσοις όροις, μια θέση στη μοίρα ελικοπτέρων ως χειριστές, παλεύοντας με τίμιο και δίκαιο τρόπο για το όνειρο μας.

Ως εκ τουτου, σας ζητάμε να τροποποιήσετε την αρ.πρωτ.: 2423.4/ 54959 /01-08-2022 Απόφασης σας, προκειμένου εκκινηθεί εκ νέου η διαδικασία αρχικής επιλογής υποψηφίων (με νέα Δ/γη εκδήλωσης ενδιαφέροντος απο τον κ. Α’ Υπαρχηγό), ως προς τα κάτωθι σημεια:

Α) Ως προς το όριο ηλικίας των υποψηφίων (Άρθρο 3, παρ. 1, εδ. β).

Με δεδομένο ότι το έτος 2017 η μέγιστη ηλικία των τότε νεοτοποθετηθέντων υπηρετούντων στελεχών ήταν τα 30 έτη (και αποκλειστηκαν τότε λόγω μη συμπλήρωσης 3ετίας στις Υπηρεσίες αρχικής τους τοποθέτησης, σε αντίθεση με τους τωρινούς υποψηφίους) και πλέον από το 2017 έχουν παρέλθει 5 έτη, σας ζητάμε να αυξήσετε αναλογικά το ηλικιακό όριο συμμετοχής στα 35 έτη (εφόσον η νέα τροποποιητική  Απόφαση σας εκδοθεί εντός του έτους 2022, διαφορετικά αναλογική προσαύξηση του ορίου), προκειμένου συμπεριληφθεί όλο το εύρος των ηλικιών που τότε αποκλείστηκαν λόγω της προαναφερόμενης συνθήκης.

Β) Ως προς τον βαθμό που φέρουν οι υποψήφιοι (Άρθρο 3, παρ. 1, εδ. α).

Με δεδομένο ότι προσεχώς οι αποφοιτήσαντες Αξιωματικοί των ετών 2016 και 2017 θα ονομαστούν Υποπλοίαρχοι Λ.Σ., σας ζητάμε την αντιστοιχη τροποποίηση (στο εύρος του βαθμού συμμετοχής, έως τον βαθμό του Υποπλοιάρχου Λ.Σ.)

Σας αναφέρουμε δε, ότι κατά την ημερομηνια έκδοσης της Απόφασης σας (01-08-2022) δεν υπήρχαν στο Σώμα Υπαξιωματικοί προέλευσης εκ Σ.Δ.Υ.Λ.Σ., οι οποίοι να φέρουν τον βαθμό του Επικελευστή ή Κελευστήόπως αναγράφεται στην Απόφασης σας. Οι τελευταίοι απόφοιτοι της Σ.Δ.Υ.Λ.Σ. φέρουν σήμερα τον βαθμό του Αρχικελευστή ή Ανθυπασπιστή. Σας ζηταμε συνεπως, την αντίστοιχη διόρθωση ως προς τον βαθμό των Υπαξιωματικών υποψηφίων.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στο δίκαιο αίτημα μας και θα τροποποιήσετε καταλλήλως τη σχετική Απόφαση σας, η οποια άθελα σας δημιουργεί συνθήκες αδικίας – ανισότητας και συναίσθημα πικρίας, το οποίο δεν θα πρεπει να συνάδει με το μάχιμο επάγγελμα μας.

Θα θελαμε στη παρουσα τουλαχιστον φάση να διατηρήσουμε την ανωνυμία μας και να εστιάσουμε στην ουσία του ζητήματος, την οποία θέλουμε να αναδείξουμε και να γνωστοποιήσουμε τόσο σε εσάς, όσο και στον αξιοτιμο κ. Α’ Υπαρχηγό μας (από τον οποίον υπεγράφη η σχετική Δ/γη εκδήλωσης ενδιαφέροντος).

Η παρούσα επιστολή κοινοποιείται και στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Αρχηγείου μας προς ενημέρωσή τους.

Στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις και επικοινωνία.

 

Μετά τιμής,

Εν ενεργεία Στελέχη Λιμενικού Σώματος με μεράκι για τα Εναέρια Μέσα.