Δημήτρης Σαϊτάκης: Στρουθοκαμηλισμός και ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων… - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

20.10.22

Δημήτρης Σαϊτάκης: Στρουθοκαμηλισμός και ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων…

 


Έκπληξη και οργή  προκαλείται από το γεγονός   ότι τον τελευταίο χρόνο, έχουν υποβληθεί από χώρες των κ-μ της Ε.Ε. 1.071 αιτήματα επιστροφής αναγνωρισμένων προσφύγων στην Ελλάδα, οι οποίοι εντοπίσθηκαν στα κράτη αυτά, μετά την λήξη του τριμήνου  παραμονής που τους επιτρεπόταν  με την χρήση τουριστικής βίζας.


Η χώρα μας αναγκασμένη από την συνθήκη του Δουβλίνο ΙΙ έχει υποχρεωθεί να αποδεχθεί 1.027 από τους πρόσφυγες αυτούς που έλαβαν άσυλο στην χώρα μας…


Αυτά προκύπτουν  από την απάντηση στην Βουλή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης  κ. Θεοδωρικάκου σε σχετική ερώτηση βουλευτών.


Η αλληλεγγύη των άλλων κ-μ σε όλο της το μεγαλείο…


Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι…


Δεν φτάνει που η χώρα υφίσταται τα πάνδεινα και ταλανίζεται από την μακρόχρονη μεταναστευτική κρίση, της ζητούνται και τα ρέστα.


Για αυτούς τους πρόσφυγες από την Συρία ή από άλλες της Ασίας ή τις χώρες της Αφρικής (πλέον οικονομικούς μετανάστες στην συντριπτική πλειοψηφία τους ) η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ εφαρμόζεται κατά γράμμα.


Όμως στην περίπτωση των προσφύγων  από την Ουκρανία πήγε  περίπατο και η εφαρμογή της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ και όλοι έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και την επιλέκτικη ανθρωπιά τους.


Ακόμη και η χώρα μας δεν της έφταναν τα τόσα βάσανα της με την μεταναστευτική κρίση,  δέχθηκε πάνω από 60.000 Ουκρανούς πρόσφυγες.


Σήμερα πάνω από 6 χώρες έχουν στείλει επιστολές στον κ. Μηταράκη και του κουνούν το δάκτυλο γιατί επιτρέπει τις δευτερογενείς ροές (πρόσφυγες που μπήκαν στην χώρα μας, καταγράφηκαν αλλά με κάθε νόμιμο ή παράνομο τρόπο μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.).


Δηλαδή έχουμε το εξής παράδοξο:


Από την μια εγκαλείται η χώρα μας από τους πάσης φύσεως αγανακτισμένους δικαιωματιστές  (κ-μ, παχυλά χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ, κόμματα και οργανώσεις στενά συνδεδεμένα με ορισμένες ΜΚΟ κ.λ.π.) ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και ΚΑΚΩΣ δεν επιτρέπει την αθρόα και ανεξέλεγκτη είσοδο των μεταναστών στο έδαφός της.


Κύριο οπλοστάσιό τους η πληροφόρηση από διάφορες  εμπλεκόμενες Μ.Κ.Ο., ενώ όπως  διαφαίνεται  και από τις χθεσινές ανακοινώσεις των Τουρκικών Αρχών με αφορμή τις καταγγελίες της Ελλάδας για τον εξευτελισμό που υπέστησαν με την εκγύμνωσή τους 80 περίπου πρόσφυγες στον Έβρο, οι μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας  και η Τουρκική Ακτοφυλακή, μάλλον διαχρονικά έχουν διαδραματίσει κάποιον  σημαντικό ρόλο.


Από την άλλη ζητείται από την χώρα μας να ΕΓΚΛΩΒΙΣΕΙ εντός των συνόρων τις δεκάδες χιλιάδες που  προσεγγίζουν στα σύνορά της (πρόσφυγες, οικονομικοί μετανάστες, άτομα του κοινού εγκλήματος κ.λ.π.) και  κατά την γνώμη τους  ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΑΡΈΞΕΙ ΑΣΥΛΟ.


Καμιά επιστροφή ακόμη και κοινών εγκληματιών ή τρομοκρατών στην χώρα από όπου εισήλθαν δηλ. την Τουρκία (η οποία ως ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες χρηματοδοτείται με 6 δις από την Ε.Ε.) ούτε καν συζήτηση για εφαρμογή των ήδη υπαρχουσών μνημονίων και συμφωνιών.


Και δεν φτάνει μόνο αυτό, να η αποστολή πρόσθετων παρατηρητών του FRONTEX για καλύτερο έλεγχο της κατάστασης στα θαλάσσια σύνορα,  να και η έκθεση της OLAF στηριζόμενη σε αμφιβόλου εγκυρότητάς στοιχεία, την οποία σημειώνεται προβάλει πανηγυρίζοντας  με πρόσφατες ανακοινώσεις της κατά της Ελλάδας η Τουρκική πλευρά  που αποδεδειγμένα έχει με σειρά προκλήσεων εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό ζήτημα και έχει θέσει σε βέβαιο κίνδυνο χιλιάδες ζωές μεταναστών.


Για το ρόλο της Τουρκίας αξίζει εδώ να  θυμίσουμε σχετικό  άρθρο  της 17-10-2022 στην εφημερίδα Καθημερινή της  δημοσιογράφου Νεφέλης Λυγερού.


Στο άρθρο αυτό  αποκαλύπτεται, ότι σύμφωνα  με δημοσίευμα που υπογράφει ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος έχει μέχρι τώρα αποδειχθεί αξιόπιστος, αφού κατά κανόνα τεκμηριώνει τις αποκαλύψεις του και με επίσημα τουρκικά έγγραφα:


«….Ο Ερντογάν, που τους τελευταίους μήνες έχει επανειλημμένα απειλήσει την Ελλάδα με εισβολή, σχεδίασε και ανέπτυξε μια μυστική, ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα που συνδέεται με τη ΜΙΤ για να οξύνει τις σχέσεις με την Ελλάδα, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και γείτονα χώρα». Ο Τούρκος δημοσιογράφος αποκαλύπτει ότι το λεπτομερές σχέδιο γι’ αυτές τις μυστικές επιχειρήσεις-προβοκάτσιες σε ελληνικό έδαφος είναι έτοιμο και έχει υποβληθεί προς έγκριση στον ίδιο τον Ερντογάν….


Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι για τον λόγο αυτό επιλέχθηκαν και άτομα αναμεμειγμένα στα κυκλώματα διακινητών προσφύγων και μεταναστών. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει σποραδικές, τακτικού χαρακτήρα επιθετικές ενέργειες…»


Αυτό ας το λάβουν υπόψη όσοι άκριτα σπεύδουν να υιοθετήσουν ισχυρισμούς της Τουρκικής πλευράς επειδή νομίζουν ότι τους εξυπηρετεί για πολιτικά οφέλη.


Έρχονται λοιπόν σήμερα  και ζητούν επιστροφές «προσφύγων» στην Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης, οι πιο «φτωχές» χώρες της Ε.Ε  με μπροστάρη την Γερμανία(232), την Ελβετία (169),  την Γαλλία (76)!!! Μην μπερδευόμαστε με την Γαλλία… Το γνωστό σύνθημα  Ελλάς -Γαλλία συμμαχία, ισχύει  μόνο για αγορές του αιώνα, όχι για άλλα θέματα αλληλεγγύης…


Στο χορό και η χώρα της τόσο ευαίσθητης και υπερασπίστριας των δικαιωμάτων του Ανθρώπου κα. Γιόχανσον, που ζητά να επιστραφούν στην Ελλάδα 47 άτομα…


Φαίνεται για όλους τους παραπάνω, ότι τα δικαιώματα των προσφύγων υπάρχουν μόνο όταν πρόκειται να εισέλθουν  ή όταν εισέρχονται εντός της χώρας μας οι μετανάστες… Μάλιστα η κα. Επίτροπος έχει και το «θάρρος» να διακόπτει και τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις προς την χώρα μας για την επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ».


Ας δώσει κάποιος εταίρος μας μια πειστική απάντηση.


Δεν είναι κατανοητό γιατί  δεν μπορούν να μετακινηθούν οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες σε άλλο κράτος-μέλος, όπως συμβαίνει και για τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Ουκρανία.


Δεν είναι η Ε.Ε. ένας κοινός τόπος προστασίας;


Γιατί ενώ το θεσμικό καθεστώς είναι ένα, να εφαρμόζονται δύο  μέτρα και δύο σταθμά;


Τέτοια μεταχείριση σε ευνομούμενες κοινωνίες δεν νοείται.


Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεχίσει την επιδίωξή της  η χώρα μας χρησιμοποιώντας όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει. Να στρέψει τα βέλη όλων των πάσης φύσεως αγνών ή «κατευθυνόμενων»  δικαιωματιστών κατά αυτής της διακριτικής αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη από τις κυρίαρχες χώρες της  για την λήψη των αποφάσεων.


Κανένας μα κανένας πρόσφυγας, ο οποίος -κατά τον ΟΗΕ- έχει περάσει από σειρά «ασφαλών» χωρών, γεγονός που τον μετατρέπει σε απλό μετανάστη, δεν ονειρεύτηκε  να διακινδυνέψει την ζωή του για να έλθει να επιβιώσει στην αδυνατούσα να θρέψει τα δικά της παιδιά  Ελλάδα.


Αυτό μπορεί να βολεύει τις χώρες που απειλούν με επιστροφές μεταναστών στην χώρα μας, αλλά αποτελεί χυδαίο κυνισμό απέναντι στις ζωές των πολύπαθων μεταναστών.


ΟΙ ΖΩΕΣ αυτών των προσφύγων-μεταναστών ΔΕΝ ΜΕΤΡΟΥΝ;


Προφανώς για κάποιους είναι καλύτερη και συμβαδίζει με την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η εξαθλίωση και η δυστυχία στις διάφορες σκηνές των Κέντρων Υποδοχής της Ελλάδας της Μάλτας, της Ιταλίας ή και της Ισπανίας.


Και έρχεται χειμώνας… Με την απουσία κοινωνικής στήριξης από μια φτωχή χώρα όπως είναι  η Ελλάδα δεδομένη…


Και δεν θα έχουν όχι διπλό αλλά  κανένα πουλόβερ για να βάλλουν για το κρύο κ. Σόϊμπλε…


Ίσως κανα- δυο τανκς λιγότερα στον πόλεμο της Ουκρανίας να ήταν αρκετά  ή και να περίσσευαν…


 


Υ.Γ Σήμερα στους δικαιωματιστές προστέθηκε και ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης


 


Δημήτρης Α. Σαϊτάκης


Επίτιμος Πρόεδρος Π.Ε.Α.Λ.Σ


Γενικός Γραμματέας Ε.Α.Α.Λ.Σ